Thuisbatterij voor zonnepanelen

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en vrijblijvend vergelijken
  • Inzicht in producten, kosten en garanties
  • Gecertificeerde installateurs

Besparen met een thuisbatterij?

Snel en eenvoudig prijzen voor thuisbatterijen vergelijken? Vul ons formulier in, laat ons algoritme de top drie installateurs selecteren en kies vrijblijvend de voordeligste optie.

Vergelijk prijzen
Klantreview score 4.8 | 274 reviews
Thuisbatterij kopen
  • Energieopslag: de thuisbatterij slaat de elektriciteit op die wordt geproduceerd door zonnepanelen maar niet onmiddellijk wordt verbruikt. Dit stelt huiseigenaren in staat om de opgeslagen energie te gebruiken wanneer de zonnepanelen geen stroom leveren, zoals ‘s nachts of tijdens bewolkte dagen.
  • Laden en ontladen: de batterij laadt op tijdens periodes van lage vraag of hoog aanbod van zonne-energie en ontlaadt de opgeslagen energie wanneer de vraag hoger is dan het aanbod. Dit helpt om piekbelasting van het net te verminderen en optimaliseert het eigen gebruik van de opgewekte zonne-energie.
  • Beheer van energiestromen: moderne thuisbatterijen zijn uitgerust met intelligente systemen die automatisch de energiestromen beheren. Deze systemen beslissen wanneer het het beste is om energie op te slaan, wanneer te gebruiken en wanneer, indien van toepassing, energie terug te verkopen aan het net.
  • Integratie met het elektriciteitsnet: hoewel een thuisbatterij zorgt voor meer zelfvoorziening, blijft deze meestal verbonden met het elektriciteitsnet. Dit biedt de flexibiliteit om overschot aan energie terug te verkopen of extra energie te kopen wanneer de batterij niet voldoende is.
Vergelijk prijzen

Voordat je investeert in een thuisbatterij voor je zonnepanelen, is het belangrijk om te weten wat zoiets kost. De prijs van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit, het merk en de technologie. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €5.000 en €8.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit, die uitgedrukt wordt in kilowattuur (kWh). Een hogere capaciteit betekent meer opslag voor je zonne-energie, maar ook hogere kosten. Het is ook goed om te weten dat je mogelijk de btw kunt terugvragen, wat de investering aantrekkelijker maakt. 

Let op: de prijzen kunnen variëren, dus het is aan te raden om offertes te vergelijken en te kijken naar wat elke aanbieder te bieden heeft. Overweeg ook of je thuisbatterij moet kunnen samenwerken met het elektriciteitsnet, wat extra functionaliteiten kan bieden maar ook de kosten kan beïnvloeden.

Voordelen Energieopslag voor later gebruik – Sla overtollige zonne-energie op om deze later te gebruiken, vooral tijdens piekuren of ‘s nachts. Onafhankelijkheid van het net – Verminder je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Optimalisatie van zonne-energiegebruik – Maximaliseer het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie, wat zorgt voor een duurzamere energieconsumptie. Minder belasting van het net – Helpt de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen, vooral tijdens piekuren. Mogelijkheid tot btw-teruggave – In sommige regio’s kun je btw terugvragen op de aankoop van een thuisbatterij, wat de kosten drukt.
Nadelen Hoge initiële kosten – De aanschaf van een thuisbatterij kan duur zijn, met prijzen die variëren tussen de €5.000 en €8.000. Complexe installatie – De installatie vereist technische kennis en soms aanpassingen aan het bestaande elektriciteitssysteem van het huis. Beperkte opslagcapaciteit – De opslagcapaciteit is vaak beperkt tot enkele dagen, afhankelijk van de grootte van de batterij en het energieverbruik van het huishouden. Niet geschikt voor lange termijn opslag – Thuisbatterijen zijn niet geschikt om energie voor langere periodes, zoals seizoenen, op te slaan. Onderhoud en vervanging – Batterijen hebben onderhoud nodig en moeten na een aantal jaren mogelijk vervangen worden.
Scroll naar rechts voor meer informatie
Vergelijk prijzen

Wanneer je een thuisbatterij overweegt, kijk dan niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar wat het je jaarlijks kan opleveren. Elke kilowattuur (kWh) die je opslaat wanneer de energieprijzen laag zijn en gebruikt of teruglevert als de prijzen hoog zijn, levert besparingen of inkomsten op. Dit maakt de thuisbatterij niet alleen een milieubewuste, maar ook een economisch verstandige keuze.

Laten we eens kijken naar de praktische overwegingen rond de aanschaf van een thuisbatterij, met name gericht op de capaciteit, kosten, en het vermogen, en hoe deze factoren invloed hebben op de terugverdientijd en jaarlijkse besparingen, uitgaande van een gemiddelde kWh-prijs van €0,34.

Investering in thuisbatterijen is vergelijkbaar met de slimme keuze voor zonnepanelen: het levert een rendement dat je met een traditionele spaarrekening niet snel zult behalen. Benieuwd naar wat het jou oplevert? Hier volgt een gedetailleerd overzicht:

Capaciteit Vermogen Geschatte prijs Terugverdientijd Jaarlijkse besparing Opmerkingen
7 kWh 3,5 kW €4.000 – €5.000 Ongeveer 10 jaar €238 Geschikt voor kleinere huishoudens.
14 kWh 7 kW €8.000 – €10.000 7 – 7½ jaar €476 Ideaal voor de meeste huishoudens; snellere laadtijd.
21 kWh Meer vermogen €11.000 – €13.000 Ongeveer 6½ jaar €714 Maximale opslag en rendement voor grote huishoudens.
Scroll naar rechts voor meer informatie

Stel je slaat dagelijks 7 kWh op tegen een laag tarief en gebruikt deze tijdens piekuren tegen € 0,34 per kWh. Dit resulteert dagelijks in een besparing van ongeveer € 2,38. Op jaarbasis is dat € 868,70. Realistisch gezien, aangezien niet elke dag piekuren perfect zullen overlappen met de opslag, schatten we dat 20% van deze potentieel maximale besparing haalbaar is, wat neerkomt op ongeveer € 173,74 per jaar.

Deze capaciteiten en kosten variëren sterk, afhankelijk van je persoonlijke energiebehoeften en de grootte van je huishouden. Voor diegenen die streven naar maximale energieonafhankelijkheid, zou een 21 kWh model met een hoger vermogen, dat sneller kan laden en ontladen, een ideale keuze kunnen zijn, met een terugverdientijd van ongeveer 6½ jaar en een jaarlijkse besparing van bijna € 714.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat een slimme batterij met een geavanceerd beheer systeem automatisch kan handelen op de energiemarkt, wat de efficiëntie en het rendement verder kan verhogen. Vergeet niet dat de prijs van een thuisbatterij niet alleen wordt bepaald door de capaciteit maar ook door de levensduur, die wordt beïnvloed door het aantal laadcycli. Een hogere capaciteit betekent meer batterijcellen, wat duurder is in productie, maar ook potentieel hogere besparingen kan opleveren.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel die schat hoeveel energie een gemiddeld huishouden zou moeten opslaan in een thuisbatterij, afhankelijk van de grootte van het huishouden en het algemene energieverbruik. Deze waarden zijn schattingen en kunnen variëren op basis van specifieke huishoudelijke gewoonten en de efficiëntie van apparaten.

Het is ook belangrijk om te overwegen dat een slimme batterij met een geavanceerd beheer systeem automatisch kan handelen op de energiemarkt, wat de efficiëntie en het rendement verder kan verhogen. Vergeet niet dat de prijs van een thuisbatterij niet alleen wordt bepaald door de capaciteit maar ook door de levensduur, die wordt beïnvloed door het aantal laadcycli. Een hogere capaciteit betekent meer batterijcellen, wat duurder is in productie, maar ook potentieel hogere besparingen kan opleveren.

Grootte huishouden 1 persoon 2 personen 3 tot 4 personen 5+ personen
Gemiddeld dagelijks energieverbruik 10 kWh 15 kWh 20 tot 25 kWh 30+ kWh
Aanbevolen capaciteit van thuisbatterij 5 tot 8 kWh 8 tot 12 kWh 10 tot 15 kWh 10 tot 20 kWH
Scroll naar rechts voor meer informatie

Bij het kiezen van een thuisbatterij voor zonnepanelen zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Hieronder vind je enkele essentiële punten die je kunnen helpen de beste keuze voor jouw situatie te maken:

Bepaal hoeveel energie je wilt kunnen opslaan. Dit hangt af van je dagelijkse energieverbruik en de hoeveelheid energie die je zonnepanelen produceren. Overweeg een batterij die genoeg capaciteit heeft om je avondverbruik te dekken.

Zorg ervoor dat de thuisbatterij compatibel is met je bestaande zonnepanelensysteem. Dit omvat zowel de fysieke aansluiting als de technische synchronisatie met je omvormer.

Kijk naar de verwachte levensduur van de batterij en het aantal laadcycli dat deze kan doorstaan. Een hoger aantal cycli duidt op een langere levensduur.

Controleer de garantie die wordt aangeboden op de thuisbatterij. Een lange garantieperiode geeft vertrouwen in de betrouwbaarheid van het product.

Analyseer de totale kosten, inclusief installatie en mogelijk onderhoud. Bereken ook de terugverdientijd, gebaseerd op de huidige elektriciteitskosten en de besparing die de batterij biedt.

Kies voor een systeem met slimme energiebeheerfuncties. Deze kunnen automatisch beslissen wanneer energie op te slaan of te gebruiken, gebaseerd op energieprijzen, verbruikspatronen en netwerkbelasting.

Beoordeel de veiligheidskenmerken van de batterij, zoals bescherming tegen overladen, oververhitting en kortsluiting. Veiligheidscertificaten en -normen zijn hierbij cruciaal.

Overweeg de milieuvriendelijkheid van de batterij. Kijk of de materialen duurzaam zijn en of de batterij aan het eind van zijn levensduur gerecycled kan worden.

Vergelijk prijzen
Deze pagina delen

Reviews

Lynn Kramer Duidelijke offertes ontvangen voor het plaatsen van een thuisbatterij!
9
R. J. van den Bosch Goede partij gevonden voor het installeren van een thuisbatterij die past bij onze zonnepanelen installatie.
10
Cas van Wijk Goede match gemaakt! Gekozen voor een thuisbatterij van 6 kWh.
9
G. S. Bakker Snel en makkelijk 3 offertes ontvangen!
8
Laura de Jong Erg blij met de offertes die wij hebben ontvangen voor een thuisbatterij.
9
P. L. van der Velden Contact gehad met een match. Erg professionele partij die weet waar die het over heeft. Binnen 3 weken wordt de thuisbatterij geïnstalleerd.
10
Sam van Rooijen Blij met de service van Offertematcher, makkelijk en snel de thuisbatterij bedrijven kunnen vergelijken.
9
M. X. de Bruijn Duurde 2 dagen, voordat wij offertes ontvingen voor een thuisbatterij. Had sneller gekund, maar toch blij met de ontvangen offertes.
7
Lisa van der Pol Goede service en erg overzichtelijke website met uitleg over thuisbatterijen.
8
T. Z. Jonkman Erg professioneel gehandeld en de juiste partij voor onze batterij kunnen vinden.
9

Vind de beste thuisbatterij installateur voor jouw project.

Vergelijk prijzen
Offertes vergelijken
Geopend Vandaag 94 offertematches gemaakt
Klantreview score 4.8 | 274 reviews