Vloerisolatie

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en vrijblijvend vergelijken
  • Inzicht in kosten en terugverdientijd
  • Erkende specialisten

Vloer laten isoleren?

Snel en eenvoudig prijzen voor isolatie vergelijken? Vul ons formulier in, laat ons algoritme de top drie specialisten selecteren en kies vrijblijvend de voordeligste optie.

Vergelijk prijzen
Klantreview score 4.8 | 274 reviews
Man die vloer aan het isoleren is
  • Energiebesparing: vermindert het energieverbruik door minder warmteverlies, met gemiddeld 10 tot 15% besparing op je energiefactuur.
  • Comfortverhogend: verhoogt het comfort in huis door een warmer vloeroppervlak.
  • Minder vochtproblemen: vermindert vocht en schimmel onder de vloer door het isoleren van de koude luchtstroom vanuit de kruipruimte.
  • Gezond binnenklimaat: kan helpen bij het verminderen van huisstofmijt en andere allergenen in huis.
  • Geluidsreducerend: helpt bij het dempen van geluid vanuit de onderliggende ruimtes.
Methode PUR-schuim EPS-isolatieplaten Glaswol of rotswol EPS-parels of -chips (bodemisolatie) Schelpen isolatie (bodemisolatie)
Kosten per m² € 25 – € 35 € 15 – € 25 € 15 – € 30 € 20 – € 30 € 30 – € 50
Scroll naar rechts voor meer informatie

Belangrijk: deze prijzen zijn richtprijzen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de gekozen isolatiespecialist. Het is ook mogelijk om subsidies en een verlaagd BTW-tarief te ontvangen als je woning ouder is dan 2 jaar, wat de uiteindelijke kosten kan drukken.

Meer weten over subsidie voor isolatie? Bezoek onze specifieke pagina over subsidies voor isolatiemaatregelen.

Als je je vloer gaat isoleren met een kruipruimte eronder, let dan goed op deze punten:

  1. Toegankelijkheid van de kruipruimte: zorg ervoor dat de kruipruimte goed toegankelijk is voor het plaatsen van isolatie. Een minimale hoogte van 45 cm is aanbevolen voor gemakkelijke toegang.
  2. Staat van de kruipruimte: controleer op vochtproblemen, schimmelvorming of ongedierte voordat je begint met isoleren. Deze problemen moeten eerst aangepakt worden.
  3. Type isolatiemateriaal: kies het juiste materiaal afhankelijk van de specifieke situatie en vereisten. Materialen als PUR-schuim, EPS-platen, of minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn populaire keuzes.
  4. Aanwezigheid van leidingen en installaties: wees bewust van gas-, water-, en elektriciteitsleidingen in de kruipruimte. Deze kunnen de installatie van isolatie beïnvloeden of extra voorzichtigheid vereisen.
  5. Ventilatie: zorg voor adequate ventilatie in de kruipruimte om vochtproblemen en de opbouw van schadelijke gassen zoals radon te voorkomen.
  6. Dampscherm: overweeg het gebruik van een dampscherm bij bepaalde typen isolatiematerialen om condensatie tegen de onderkant van de vloer te voorkomen.
  7. Combinatie van isolatietechnieken: soms is een combinatie van vloerisolatie en bodemisolatie het meest effectief, vooral in vochtige kruipruimtes.
  8. Subsidies en regelgeving: informeer naar beschikbare subsidies en zorg ervoor dat de isolatiewerkzaamheden voldoen aan de lokale bouwvoorschriften en regelgeving.

Vocht in de kruipruimte kan diverse problemen veroorzaken, zoals het aantasten van houtconstructies, het bevorderen van schimmelgroei en het verhogen van het energieverbruik doordat vochtige lucht meer energie kost om te verwarmen. Daarnaast kan een vochtige kruipruimte leiden tot een ongezond binnenklimaat.

  1. Bodemfolie aanbrengen: een waterdichte folie op de bodem van de kruipruimte kan helpen voorkomen dat grondvocht verdampt en naar de bovenliggende vloer stijgt.
  2. Bodemisolatie toepassen: het aanbrengen van isolatiematerialen zoals EPS-parels of schelpen op de bodem van de kruipruimte helpt de vloer te isoleren en voorkomt dat vocht de woonruimten bereikt.
  3. Vloerisolatie combineren met bodemfolie: als je kiest voor vloerisolatie via de onderzijde, combineer dit dan met een vochtwerende folie om vocht onder de isolatie te houden en te voorkomen dat het in de vloer trekt.
  4. Adequate ventilatie: Zorg voor goede ventilatie om vocht af te voeren en de luchtkwaliteit in de kruipruimte en bovenliggende leefruimten te verbeteren.

Het correct isoleren van een vochtige kruipruimte vraagt om een grondige aanpak en soms gespecialiseerd advies. Een isolatiespecialist kan een inspectie uitvoeren en een plan opstellen dat is aangepast aan de specifieke omstandigheden van jouw woning.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

Of je nu een tussenwoning, hoekwoning, twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning hebt, het isoleren van de vloer is altijd een waardevolle investering. In deze sectie geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van vloerisolatie voor verschillende woningtypen en isolatiemethoden. Ook leggen we uit hoe je zelf een inschatting kunt maken van de kosten en besparingen.

Wil je zelf een schatting maken van wat vloerisolatie jou gaat kosten? Het is vrij eenvoudig:

  1. Meet de oppervlakte van je vloer die je wilt isoleren (in vierkante meters).
  2. Kies het type isolatie dat je wilt toepassen. Elk type heeft een andere prijs per vierkante meter.
  3. Vermenigvuldig het aantal vierkante meters met de prijs per vierkante meter van het gekozen isolatietype.
  4. Voeg eventuele extra kosten toe voor installatie of speciale behandelingen.

Bijvoorbeeld, als je een tussenwoning van 50 m² hebt en je kiest voor PUR-schuim isolatie (gemiddeld €30 per m²), dan zijn de kosten: 50 m² × € 30 = € 1.500,-.

Woningtype Tussenwoning Hoekwoning Twee-onder-een-kap Vrijstaande woning
Met kruipruimte (per m²) €20 – €30 €25 – €35 €28 – €38 €30 – €40
Zonder kruipruimte (per m²) €30 – €40 €35 – €45 €38 – €48 €40 – €50
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Type isolatiemateriaal: de keuze van het materiaal speelt een cruciale rol in de totale kosten. Materialen zoals PUR-schuim, EPS-platen, of minerale wol hebben verschillende prijspunten en isolatiewaarden.
  • Dikte van de isolatie: Hoe dikker het materiaal, hoe hoger de isolatiewaarde, maar dit verhoogt ook de kosten. Dikkere isolatie kan nodig zijn in regio’s met strengere klimaten of in oudere woningen met veel warmteverlies.
  • Toegankelijkheid van de kruipruimte: Moeilijk bereikbare kruipruimtes kunnen extra werk vereisen, zoals het graven van toegangspunten of het verwijderen van obstakels, wat de kosten opdrijft.
  • Oppervlakte van de vloer: Grotere vloeroppervlakten leiden tot hogere kosten, simpelweg omdat er meer materiaal en arbeid nodig is.
  • Regionale prijsverschillen: Afhankelijk van waar je woont, kunnen de arbeidskosten en materiaalkosten variëren, wat invloed heeft op de totale prijs van het project.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

Er zijn veel soorten vloerisolatie. De keuze van isolatiemateriaal hangt af van de specifieke eisen van het project, inclusief locatie, budget, ecologische voorkeuren en thermische vereisten. Elk van deze materialen heeft unieke voordelen geschikt voor verschillende toepassingen in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

  • Omschrijving: hennep isolatie is vervaardigd uit de houtachtige vezels van de hennepplant, ideaal voor thermische en akoestische isolatie met een vochtregulerend vermogen.
  • Prijsniveau: midden-hoog (€50 – €100 per m²).
  • Beste voor: geschikt voor situaties waar een natuurlijke en milieuvriendelijke isolatieoplossing vereist is, vooral in leefruimtes waar luchtkwaliteit een prioriteit is.
Voordelen Milieuvriendelijk en recyclebaar Goede thermische en akoestische isolatie Vochtregulerend
Nadelen Hogere initiële kosten Beperkter beschikbaar Vereist professionele plaatsing
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Omschrijving: glaswol en rotswol zijn gemaakt van gesmolten basalt of diabaas en gerecycled glas, bekend om hun brandwerende en akoestische isolatie-eigenschappen.
  • Prijsniveau: laag (€15 – €30 per m²).
  • Beste voor: aanbevolen voor gebruik in keldervloeren en andere lage ruimtes waar brandveiligheid en akoestische isolatie prioriteiten zijn.
Voordelen Brandwerend en geluidsabsorberend Economisch en effectief Eenvoudig te installeren
Nadelen Kan irritatie veroorzaken bij installatie
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Omschrijving: lichtgewicht isolatiemateriaal dat bestaat uit polystyreenparels die tot een stevige structuur zijn geëxpandeerd, met uitstekende isolatiewaarden.
  • Prijsniveau: laag (€15 – €45 per m²).
  • Beste voor: ideaal voor keldervloeren en ruimtes die gevoelig zijn voor vocht, gezien de waterafstotende eigenschappen.
Voordelen Waterbestendig en vormvast Lichtgewicht en eenvoudig te plaatsen Kostenefficiënt
Nadelen Milieu-impact van polystyreen
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Omschrijving: drukvaste en waterafstotende isolatieplaten die bijzonder geschikt zijn voor vochtige omgevingen zoals kelders en vloeren.
  • Prijsniveau: midden (€20 – €60 per m²).
  • Beste voor: zeer geschikt voor gebieden die blootstaan aan hoge belasting en vocht, zoals garages en kelders.
  • Omschrijving: kunststoffen met een hoge isolatiewaarde, lichtgewicht en eenvoudig te verwerken, veel gebruikt in dak- en gevelisolatie.
  • Prijsniveau: midden (€20 – €50 per m²).
  • Beste voor: geschikt voor nieuwbouw of renovatie waar een dunne maar zeer effectieve isolatielaag gewenst is, zoals in moderne, strakke woonruimtes.
Voordelen Hoog isolerend rendement Lichtgewicht en makkelijke installatie Lichtgewicht en makkelijke installatie
Nadelen Potentiële chemische emissies
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Omschrijving: natuurlijk isolatiemateriaal gemaakt van de schors van kurkbomen, bekend om zijn duurzaamheid en vochtbestendigheid.
  • Prijsniveau: midden-Hoog (€60 – €100 per m²).
  • Beste voor: ideaal voor duurzame woningen die gebruik maken van groene bouwmaterialen, met name in woon- en slaapkamers waar comfort en milieu een grote rol spelen.
Voordelen Milieuvriendelijk en duurzaam Uitstekende thermische en akoestische isolatie Vocht- en rotbestendig
Nadelen Relatief hoge kosten
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • Omschrijving: gemaakt van 100% zuivere scheerwol, biedt het uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en is het vochtregulerend.
  • Prijsniveau: midden (€40-€60 per m²).
  • Beste voor: aanbevolen voor ecologische renovaties en nieuwbouwprojecten waar natuurlijke materialen de voorkeur hebben, vooral in slaapkamers en kinderkamers.
Voordelen Duurzaam, gaat tot 100 jaar mee Uitstekende isolatiewaarde Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar
Nadelen Kan duurder zijn dan synthetische alternatieven
Scroll naar rechts voor meer informatie

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

Houten vloeren bieden natuurlijke schoonheid en comfort in een woning, maar kunnen zonder adequate isolatie onderhevig zijn aan warmteverlies en geluidsoverdracht. Het effectief isoleren van deze vloeren verhoogt de energie-efficiëntie en het wooncomfort.

De keuze voor isolatiemateriaal hangt af van de specifieke eisen zoals thermische isolatie, akoestische demping, en vochtbestendigheid. Materialen zoals minerale wol (glaswol en rotswol), houtwol, en natuurlijke opties zoals schapenwol en kurk zijn populair vanwege hun uitstekende isolatie-eigenschappen en milieuvriendelijkheid.

Materiaal XPS (geëxtrudeerd polystyreen) EPS (geëxpandeerd polystyreen) PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat) Cellenglas
Eigenschappen Hoge druksterkte, vochtbestendig, goede thermische isolatie Lichtgewicht, kosteneffectief, redelijk isolerend Zeer hoge isolatiewaarde, drukvast, vochtbestendig Extreem duurzaam, waterdicht, drukvast, uitstekende thermische isolatie
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • XPS (geëxtrudeerd polystyreen): vanwege zijn vochtbestendigheid en hoge druksterkte is XPS zeer geschikt voor houten vloeren, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor vocht. Het kan helpen bij het verminderen van vochtgerelateerde problemen zoals rot en schimmel in houtstructuren.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen): dit materiaal is lichtgewicht en kostenbesparend, wat het een populaire keuze maakt voor houten vloeren in minder belaste gebieden zoals zolders of bovenverdiepingen. Het is makkelijk te snijden en te passen tussen balken of binnen bestaande vloerstructuren.
  • PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat): met zijn superieure isolatiewaarde en vochtbestendigheid is PUR/PIR ideaal voor houten vloeren waar een hoge energie-efficiëntie en vochtbescherming nodig zijn. Ze kunnen naadloos worden geïntegreerd en bieden uitstekende lucht- en dampdichtheid.
  • Cellenglas: hoewel minder vaak gebruikt bij houten vloeren vanwege de hogere kosten en stijfheid, is cellenglas een uitstekende keuze voor situaties waar duurzaamheid en vochtbestendigheid cruciaal zijn, zoals in badkamers of keukens binnen houtconstructies.

De kosten kunnen variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, met prijzen die uiteenlopen van gemiddeld €15 per m² voor minerale wol tot €100 per m² voor hoogwaardige kurkisolatie.

Het isoleren van een houten vloer tussen de balken is een effectieve methode om de thermische prestaties van de vloer te verbeteren. Deze methode is vooral geschikt voor bestaande houten vloerconstructies waarbij de isolatie vanaf de onderkant tussen de vloerbalken kan worden aangebracht.

  1. Inspectie en Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ruimte tussen de balken droog en vrij van schimmel of rot is.
  2. Materiaalkeuze: Kies een isolatiemateriaal dat past bij de specifieke eisen van de ruimte. Minerale wol is een populaire keuze vanwege de flexibiliteit en de goede isolerende en akoestische eigenschappen.
  3. Installatie: Snijd het isolatiemateriaal op maat zodat het strak tussen de balken past. Zorg ervoor dat er geen gaten of kieren zijn, wat kan leiden tot warmteverlies.
  4. Dampremmende laag: Breng een dampremmende laag aan de warme zijde (binnenzijde) van de isolatie aan om condensatie te voorkomen.
  5. Afwerking: Werk de onderkant van de balken af met gipsplaten of een ander geschikt materiaal om de isolatie te beschermen en een nette afwerking te garanderen.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

Het isoleren van betonnen vloeren vereist specifieke aandacht voor detail, omdat beton van nature een hoge thermische massa heeft maar weinig isolerende eigenschappen biedt. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht voor het isoleren van betonnen vloeren, inclusief specifieke richtlijnen voor het isoleren tussen betonnen vloerplaten.

Betonnen vloeren zijn sterk en duurzaam, maar ze kunnen koud zijn en veel warmte verliezen als ze niet goed geïsoleerd zijn. Voor de isolatie van betonnen vloeren zijn er diverse materialen geschikt. Hier zijn enkele veelgebruikte opties:

Materiaal XPS (geëxtrudeerd polystyreen) EPS (geëxpandeerd polystyreen) PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat) Cellenglas
Eigenschappen Hoge druksterkte, vochtbestendig, goede thermische isolatie Lichtgewicht, kosteneffectief, redelijk isolerend Zeer hoge isolatiewaarde, drukvast, vochtbestendig Extreem duurzaam, waterdicht, drukvast, uitstekende thermische isolatie
Scroll naar rechts voor meer informatie
  • XPS (geëxtrudeerd polystyreen): XPS is bijzonder geschikt voor betonnen vloeren vanwege de hoge druksterkte en vochtbestendigheid. Dit maakt het ideaal voor gebruik in gebieden die vatbaar zijn voor vocht, zoals kelders of vloeren die direct contact maken met de grond.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen): hoewel minder drukvast dan XPS, is EPS een kosteneffectieve keuze die een redelijke isolatie biedt. Het is geschikt voor betonnen vloeren waar minder verkeer is en waar hoge druksterkte geen prioriteit is.
  • PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat): deze materialen bieden een zeer hoge isolatiewaarde en zijn drukvast en vochtbestendig. Ze zijn ideaal voor betonnen vloeren waar superieure isolatie en vochtbestendigheid vereist zijn, zoals in commerciële gebouwen of hoogwaardige woningbouw.
  • Cellenglas: dit materiaal is het meest duurzaam en biedt uitstekende thermische isolatie, samen met een extreme drukvastheid en waterdichtheid. Het is ideaal voor toepassingen waar langdurige bescherming en isolatie cruciaal zijn, zoals in industriële settings of voor kelderisolatie.

De prijs voor de isolatie van betonnen vloeren kan variëren van ongeveer €20 per m² voor EPS tot €60 per m² of hoger voor geavanceerdere materialen zoals cellenglas of hoogwaardige PUR/PIR producten.

Het isoleren tussen betonnen vloerplaten is een techniek die voornamelijk toegepast wordt in de bouwfase van nieuwe constructies, waarbij isolatiemateriaal geïntegreerd wordt tussen de betonnen draagplaten.

  1. Ontwerp en planning: zorg ervoor dat het isolatieplan goed geïntegreerd is met de architectuur- en ingenieurs plannen.
  2. Materiaalkeuze: kies een isolatiemateriaal dat geschikt is voor het gewicht en de thermische eisen van de betonnen vloer. Materialen zoals XPS en cellenglas zijn bijzonder geschikt vanwege hun hoge druksterkte en vochtresistentie.
  3. Plaatsing: het isolatiemateriaal wordt geplaatst voordat de betonplaten worden gestort. Zorg ervoor dat de isolatieplaten correct aansluiten om koudebruggen te vermijden.
  4. Beveiliging: bevestig het isolatiemateriaal stevig om te voorkomen dat het verschuift tijdens het storten van het beton.
  5. Afwerking: na het uitharden van het beton kan de vloer verder worden afgewerkt met bijvoorbeeld vloerverwarming en de uiteindelijke vloerbedekking.

De “beste” vloerisolatie hangt sterk af van de specifieke eisen en omstandigheden van de ruimte die geïsoleerd moet worden, zoals vochtigheid, temperatuur, gebruik, en beschikbare ruimte voor isolatie. Echter, als we er één moet kiezen die veelzijdig is en over het algemeen zeer goede prestaties levert, dan kiezen we voor PUR/PIR (polyurethaan/polyisocyanuraat).

Waarom? PUR/PIR isolatie biedt een uitstekende combinatie van hoge isolatiewaarde, drukvastheid en vochtbestendigheid. Deze kenmerken maken het bijzonder geschikt voor vloerisolatie. Het materiaal kan in de vorm van platen geïnstalleerd worden, of ter plaatse worden gespoten, wat zorgt voor een naadloze isolatielaag die uitstekend is in het elimineren van koudebruggen en warmteverlies. Deze isolatie is bijzonder effectief voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, waarbij de ruimte vaak beperkt is en hoge isolatiewaarden vereist zijn.

PUR/PIR is ook relatief dun in vergelijking met andere isolatiematerialen, wat betekent dat het dezelfde isolatiewaarde kan bieden met minder materiaaldikte, waardoor het ideaal is voor situaties waar elke centimeter telt. Dit maakt het een populaire keuze voor moderne energiezuinige bouwontwerpen.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen
Deze pagina delen

Reviews

Sara van der Linden 3 offertes ontvangen voor spouwmuurisolatie. Makkelijk en overzichtelijk!
9
U. Q. Kuiper Wij zijn goed geadviseerd voor isolatie in ons dak. Goede match gemaakt met een professionele isolatie partij. Over 1 week komen ze langs om te isoleren.
8
Finn Sanders Wat makkelijk en snel. Gisteren aangevraagd en nu al 3 offeres ontvangen voor het isoleren van onze woning. Tip service!
9
O. P. Scholten Door het invullen van de vragen hebben wij echt een goede match kunnen maken. De mannen komen over 3 weken bij ons om te starten.
10
Lotte van Dongen Isoleren kan je leren, maar dit laat ik liever over aan vaklui. Wat een werk en blij met hoe iedereen te werk is gegaan.
9
V. W. Post Wij hebben de vragen ingevuld voor gevelisolatie. Netjes offertes ontvangen om te vergelijken en een makkelijke keuze kunnen maken.
9
Jesse de Boer Wij willen onze zolder isoleren. We wisten niet waar te beginnen. Gelukkig heeft offertematcher ons geholpen bij het vinden van de juiste partij.
10
A. R. van der Velde Onze spouwmuur laten isoleren. Alles ging volgens plan.
9
Tess de Koning Makkelijk eenvoudig en snel advies gekregen voor het isoleren van onze kruipruimte
8
S. M. van Dijk Ik raad offertematcher aan om een isolatie partij te vinden. Hulp kon ik goed gebruiken!
10

Vind de beste isolatie specialist voor jouw project.

Vergelijk prijzen
Offertes vergelijken
Geopend Vandaag 94 offertematches gemaakt
Klantreview score 4.8 | 274 reviews