Dakisolatie

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en vrijblijvend vergelijken
  • Inzicht in kosten en terugverdientijd
  • Erkende specialisten

Dak laten isoleren

Snel en eenvoudig prijzen voor isolatie vergelijken? Vul ons formulier in, laat ons algoritme de top drie specialisten selecteren en kies vrijblijvend de voordeligste optie.

Vergelijk prijzen
Klantreview score 4.8 | 274 reviews
Dakisolatie

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen
  • Geen grote verstoring: de dakbedekking blijft onaangeroerd, wat betekent dat er geen grote constructiewerkzaamheden nodig zijn.
  • Kostenbesparend: het is over het algemeen goedkoper omdat er minder arbeid en materiaal nodig is vergeleken met buitenisolatie.
  • Snellere installatie: binnenisolatie kan vaak sneller worden geïnstalleerd, wat de overlast voor het huishouden minimaliseert.
  • Flexibiliteit in uitvoering: je kunt kiezen om het zelf te doen of een professional in te huren, afhankelijk van je eigen vaardigheden en voorkeur.
  • Minder vergunningen: voor binnenisolatie zijn vaak minder of geen bouwvergunningen vereist.
Isolatiemateriaal Glaswol Steenwol PIR-platen EPS Resolplaten
Voordelen Goedkoop, makkelijk te installeren Brandveilig, geluiddempend Hoge isolatiewaarde, dunne platen Lichtgewicht, makkelijk te snijden Zeer hoge isolatiewaarde
Nadelen Kan irritatie veroorzaken bij plaatsen Zwaarder, moeilijker te hanteren Duurder, minder flexibel Lagere isolatiewaarde dan PIR Duurder, minder gemakkelijk verkrijgbaar
Prijsniveau Laag Gemiddeld Hoog Laag Hoog
Scroll naar rechts voor meer informatie

De aanpak van binnenisolatie varieert aanzienlijk tussen platte en schuine daken. Elk type dak heeft unieke uitdagingen en vereist specifieke oplossingen om de hoogste efficiëntie en bescherming te bieden. Hieronder bespreken we de belangrijkste verschillen in methoden en materialen voor de binnenisolatie van platte en schuine daken.

  • Proces: bij een plat dak wordt isolatiemateriaal meestal direct op de draagconstructie aangebracht, onder de dakbedekking. Dit vereist een precieze aanpak om waterophoping en vochtproblemen te voorkomen.
  • Risico’s: groter risico op vochtproblemen door minder natuurlijke ventilatie.
  • Aanbevolen materialen: vaak worden drukvaste isolatieplaten zoals XPS of PIR gebruikt die tegen vocht kunnen.
  • Proces: isolatiemateriaal wordt tussen de dakspanten of direct onder de dakpannen aangebracht. Dit kan vaak zonder grote aanpassingen aan de dakstructuur.
  • Flexibiliteit: meer mogelijkheden voor het gebruik van verschillende soorten isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol.
  • Aanbevolen materialen: flexibele materialen zoals glaswol en steenwol zijn populair vanwege hun aanpasbaarheid aan onregelmatige vormen.

Isoleren van je dak aan de buitenzijde is een effectieve manier om de thermische prestaties van je woning te verbeteren en tegelijkertijd de duurzaamheid van het dak zelf te verhogen. Deze methode wordt vooral aanbevolen als je dakbedekking aan vervanging toe is of wanneer je optimale isolatieprestaties wilt bereiken. Hieronder vind je de voordelen van buitenisolatie vergeleken met binnenisolatie op een rij:

  • Totale bescherming: buitenisolatie bedekt het hele dak, wat thermische bruggen elimineert en zorgt voor een continue isolatielaag.
  • Langere levensduur van je dak: door het dak van buitenaf te isoleren, bescherm je de dakconstructie tegen weersinvloeden, wat de levensduur van het dak verlengt.
  • Hogere isolatiewaarde: buitenisolatie maakt het mogelijk om een dikkere en effectievere isolatielaag aan te brengen, wat leidt tot betere energieprestaties.
  • Geen ruimteverlies binnen: alle isolatiewerkzaamheden vinden buiten plaats, waardoor je geen binnenruimte verliest en het interieur ongewijzigd blijft.
  • Verbetering van het dakontwerp: bij het aanbrengen van buitenisolatie kan het uiterlijk van het dak worden aangepast en verbeterd, wat de esthetiek van de gehele woning ten goede komt.
Isolatiemateriaal PIR-platen XPS EPS Steenwol Houtvezel
Voordelen Zeer hoge isolatiewaarde, lichtgewicht Hoge druksterkte, vochtbestendig Lichtgewicht, kostenefficiënt Brandveilig, geluiddempend Ecologisch, goede warmteopslag
Nadelen Duurder dan andere materialen Minder flexibel dan andere materialen Lagere isolatiewaarde dan PIR Zwaar, kan vocht absorberen Gevoelig voor vocht, minder drukvast
Prijsniveau Hoog Midden Laag Midden Hoog
Scroll naar rechts voor meer informatie

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

De gemiddelde kosten voor dakisolatie zijn aanzienlijk variabel, maar over het algemeen liggen deze tussen de €30 en €60 per vierkante meter. Deze indicatie omvat zowel materiaalkosten als installatiekosten. Verschillende factoren zoals type materiaal, dakvorm, en de complexiteit van de installatie spelen een rol in deze kostenstructuur.

  • Type isolatiemateriaal (40% van de totale kosten): de materiaalkeuze is een grote kostenbepaler. Materialen met een hogere isolatiewaarde of die specifiekere eigenschappen hebben (zoals brandwerendheid of geluidsisolatie) kunnen duurder zijn.
  • Complexiteit van het dak (25% van de totale kosten): platte daken zijn meestal goedkoper te isoleren dan schuine daken vanwege makkelijkere toegang en minder complexiteit in de montage.
  • Arbeidskosten (30% van de totale kosten): de arbeidskosten variëren afhankelijk van de regio, ervaring van de installateurs en de benodigde tijd om het project af te ronden.
  • Extra voorzieningen zoals dampremmers (5% van de totale kosten): extra’s zoals dampremmende lagen of verbeterde ventilatie kunnen extra kosten met zich meebrengen.
Type woning Tussenwoning Vrijstaande woning Hoekwoning Twee onder één kap
Platte daken (per m²) €25 – €40 €30 – €50 €25 – €45 €30 – €45
Schuine daken (per m²) €30 – €50 €35 – €60 €30 – €55 €35 – €55
Scroll naar rechts voor meer informatie

Toelichting tabel: de prijzen variëren op basis van de moeilijkheidsgraad van de installatie en de bereikbaarheid van het dak. Platte daken vereisen vaak een minder ingewikkelde installatie, wat zich vertaalt in lagere kosten dan schuine daken.

Isolatiemateriaal Glaswol Steenwol PIR-platen EPS XPS Resolplaten
Gemiddelde kosten per m² €15 – €25 €20 – €30 €25 – €35 €10 – €20 €20 – €30 €30 – €40
Scroll naar rechts voor meer informatie

Bij het overwegen van dakrenovaties kiezen sommige huiseigenaren ervoor niet alleen te isoleren, maar het gehele dak te vervangen om de duurzaamheid en energie-efficiëntie te maximaliseren. Dit besluit zorgt voor een grondige aanpak waarbij oude materialen plaatsmaken voor geavanceerde isolatieoplossingen en nieuwe dakbedekking, een investering die zowel de waarde als het comfort van het huis aanzienlijk verhoogt.

De totale kosten om een plat dak te vervangen en te isoleren variëren aanzienlijk, afhankelijk van de grootte van het dak, het gekozen materiaal en de complexiteit van de werkzaamheden. Gemiddeld liggen de kosten tussen €70 en €115 per vierkante meter. Dit omvat zowel de verwijdering van de oude dakbedekking, de plaatsing van nieuwe isolatiematerialen en het aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Voor een dak van 40 vierkante meter zou dit neerkomen op een totaalprijs van ongeveer €2.800 tot €4.600. Dit is exclusief eventuele extra kosten voor complexe dakconstructies of speciale materialen.

De totale kosten voor het vervangen en isoleren van een schuin dak kunnen aanzienlijk variëren, maar gemiddeld liggen deze tussen de €150 en €250 per vierkante meter. Deze schatting omvat de verwijdering van de oude dakbedekking, de plaatsing van nieuwe dakmaterialen, en de benodigde isolatiematerialen. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van factoren zoals de grootte en complexiteit van het dak, de keuze van materialen en de regio waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen

Het correct isoleren van je dak is essentieel om je woning warm en droog te houden. Vochtproblemen kunnen echter ontstaan als de isolatie niet correct is aangebracht, wat kan leiden tot schimmelvorming en structurele schade. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de isolatie en de specifieke maatregelen die vochtproblemen helpen voorkomen, zowel van binnenuit als van buitenaf.

  • Zorg voor voldoende ventilatie: een goede luchtcirculatie is essentieel om vochtige lucht uit je woning te verwijderen en condensatie te voorkomen.
  • Isoleer grondig en gelijkmatig: zorg dat de isolatie overal even dik is om koude plekken en dus condens te voorkomen.
  • Kies het juiste isolatiemateriaal: raadpleeg een expert om het beste materiaal voor jouw situatie te bepalen, rekening houdend met de eigenschappen van het materiaal en de locatie van je woning.
  • Installeer een dampscherm: dit voorkomt dat warme, vochtige lucht uit je huis in de isolatielaag trekt. Zorg ervoor dat dit scherm volledig luchtdicht is aangebracht.
  • Zorg dat de binnenzijde lucht- en dampdicht is: een goede afdichting voorkomt dat warme lucht door de isolatie ontsnapt, wat kan leiden tot condensatie.
  • Comprimeer het isolatiemateriaal niet: vooral bij zachte isolatiematerialen, zoals glaswol, is het belangrijk deze niet samen te drukken. Dit vermindert de isolatiewaarde aanzienlijk.
  • Installeer de isolatie naadloos: goede aansluiting van het materiaal voorkomt koudebruggen waar condens kan optreden.
  • Maak de buitenzijde van het dak winddicht: terwijl je dak winddicht moet zijn om warmteverlies te voorkomen, moet het ook dampopen zijn om eventueel vocht te laten ontsnappen.
  • Overweeg isolatie aan de buitenzijde voor platte daken: dit kan vochtproblemen voorkomen die vaak voorkomen bij interne isolatie van platte daken.
  • Zorg voor een onderdak bij hellende daken: dit voorkomt dat vocht direct in het isolatiemateriaal dringt en zorgt ook voor extra bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Ja, ook in 2024 zijn er subsidies beschikbaar voor dakisolatie. Deze financiële steun is onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), een regeling die als doel heeft om energiebesparende maatregelen in Nederlandse huizen te stimuleren. Deze subsidie ondersteunt verschillende vormen van isolatie, waaronder dakisolatie, en maakt het zo haalbaar en betaalbaar om je huis energiezuiniger te maken.

De subsidiebedragen zijn afhankelijk van de soort isolatie en de hoeveelheid die je aanbrengt, met specifieke eisen voor minimale oppervlakten en isolatiewaarden. Belangrijk is dat de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door erkende professionals en dat de gebruikte materialen aan bepaalde normen voldoen. Voor een gedetailleerd overzicht van de beschikbare subsidies, de voorwaarden, en hoe je deze kunt aanvragen, kun je terecht op de speciaal daarvoor ingerichte pagina over subsidies voor isolatie. Daar vind je alle benodigde informatie om een weloverwogen keuze te maken voor jouw isolatieproject en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare financiële ondersteuning.

Isolatie prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste isolatie specialist

Vergelijk prijzen
Wat kost een nieuw dak met dakpannen en isolatie?  

De kosten voor een nieuw dak met dakpannen en isolatie variëren afhankelijk van het oppervlak en de gekozen materialen. Gemiddeld liggen deze kosten tussen €150 en €250 per vierkante meter, inclusief verwijdering van oude materialen, nieuwe dakpannen en de installatie van isolatie.

Welke isolatie is geschikt voor mijn dak?  

Voor een schuin dak zijn materialen zoals glaswol en steenwol populair vanwege hun flexibiliteit en isolatiewaarde. Voor een plat dak worden vaak PIR- of EPS-platen aanbevolen vanwege hun hoge isolatiewaarde en vochtbestendigheid.

Wat kost een nieuw plat dak met isolatie?  

De totale kosten voor het vervangen en isoleren van een plat dak bedragen gemiddeld tussen de €70 en €115 per vierkante meter. Dit omvat de kosten voor de verwijdering van het oude dak, plaatsing van isolatie, en de nieuwe dakbedekking.

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?  

Voor een schuin dak wordt vaak gekozen voor materialen zoals glaswol of steenwol vanwege hun goede isolerende eigenschappen en flexibiliteit in toepassing van de dakspanten.

Hoe dik moet dakisolatie zijn?  

De dikte van dakisolatie hangt af van het gekozen materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Typisch varieert de dikte van 10 cm voor basis isolatie tot 25 cm voor hoge energie-efficiëntie.

Welke isolatie is geschikt voor een plat dak?  

Voor platte daken zijn drukvaste isolatieplaten zoals XPS of PIR ideaal, omdat deze niet alleen een hoge isolatiewaarde bieden maar ook bestand zijn tegen vocht en belasting van het dak.

Deze pagina delen

Reviews

K. H. Dijkstra 3 offertes ontvangen voor spouwmuurisolatie. Makkelijk en overzichtelijk!
9
Iris Hendriks Wij zijn goed geadviseerd voor isolatie in ons dak. Goede match gemaakt met een professionele isolatie partij. Over 1 week komen ze langs om te isoleren.
8
N. C. van Dam Wat makkelijk en snel. Gisteren aangevraagd en nu al 3 offeres ontvangen voor het isoleren van onze woning. Tip service!
9
Olivier Blom Door het invullen van de vragen hebben wij echt een goede match kunnen maken. De mannen komen over 3 weken bij ons om te starten.
10
G. T. van der Meer Isoleren kan je leren, maar dit laat ik liever over aan vaklui. Wat een werk en blij met hoe iedereen te werk is gegaan.
9
Eva de Vries Wij hebben de vragen ingevuld voor gevelisolatie. Netjes offertes ontvangen om te vergelijken en een makkelijke keuze kunnen maken.
9
H. J. Prins Wij willen onze zolder isoleren. We wisten niet waar te beginnen. Gelukkig heeft offertematcher ons geholpen bij het vinden van de juiste partij.
10
Ruben Bosch Onze spouwmuur laten isoleren. Alles ging volgens plan.
9
I. M. Dekker Makkelijk eenvoudig en snel advies gekregen voor het isoleren van onze kruipruimte.
8
Sara van der Linden Ik raad offertematcher aan om een isolatie partij te vinden. Hulp kon ik goed gebruiken!
10

Vind de beste isolatie specialist voor jouw project.

Vergelijk prijzen
Offertes vergelijken
Geopend Vandaag 94 offertematches gemaakt
Klantreview score 4.8 | 274 reviews