Kan je verwarmen met een airco?

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en vrijblijvend vergelijken
  • Inzicht in kosten
  • Gecertificeerde installateurs

Verwarmen met je eigen airco?

Snel en eenvoudig prijzen voor airco’s vergelijken? Vul ons formulier in, laat ons algoritme de top drie installateurs selecteren en kies vrijblijvend de voordeligste optie.

Vergelijk prijzen
Klantreview score 4.8 | 274 reviews
Airco laten plaatsen

De binnenunit bevat een ventilator die de verwarmde lucht de kamer in blaast, waardoor de omgevingstemperatuur stijgt.

Deze stappen verklaren hoe een airco warmte uit de buitenlucht kan halen en deze effectief kan gebruiken om een ruimte te verwarmen. Door de technologie van warmtepompen te gebruiken, kan een airco veel efficiënter zijn dan traditionele verwarmingssystemen, omdat het energie gebruikt om warmte te verplaatsen in plaats van warmte te genereren. Dit maakt het een duurzame keuze voor huisverwarming.

Het verwarmen met een airco biedt zowel voor- als nadelen die van invloed kunnen zijn op je keuze. Het is belangrijk om deze punten zorgvuldig te overwegen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij je persoonlijke situatie en behoeften. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van het verwarmen met een airco:

  • Energie-efficiëntie: airco’s gebruiken minder energie vergeleken met traditionele verwarmingssystemen. Dit komt doordat ze warmte verplaatsen in plaats van te genereren.
  • Kostenbesparing: op lange termijn kan het verwarmen met een airco goedkoper zijn, vooral als je minder gas gebruikt en overstapt op elektriciteit, mogelijk zelf opgewekt door zonnepanelen.
  • Snel verwarmen: een airco kan een ruimte snel verwarmen, handig als je snel behoefte hebt aan warmte.
  • Dubbele functie: een airco kan zowel koelen als verwarmen, wat het een handige optie maakt voor het hele jaar door comfort.
  • Beperkt tot specifieke ruimtes: een standaard airco verwarmt alleen de ruimte waarin deze zich bevindt, wat minder efficiënt kan zijn als je meerdere kamers wilt verwarmen.
  • Geluidsniveau: de binnen- en buitenunits van airco’s kunnen geluid maken, wat mogelijk storend is.
  • Minder comfort door luchtstroming: de geforceerde luchtstroom van een airco kan minder comfortabel aanvoelen dan de stralingswarmte van radiatoren of vloerverwarming.
  • Extra kosten bij koud weer: als het buiten erg koud wordt, kan de efficiëntie van een airco afnemen, wat resulteert in hogere elektriciteitskosten.

Wil je weten wat het echt kost om je huis te verwarmen met een airco? Dat is slim, want hoewel een airco super handig is om je huis snel warm te krijgen, wil je niet verrast worden door hoge energiekosten. Hieronder leggen we je uit hoeveel stroom een airco ongeveer verbruikt als je hem gebruikt als verwarming, en wat dat betekent voor je portemonnee. We kijken naar het verbruik per huishoudgrootte en per seizoen, zodat je een helder beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Dit helpt je om slimme keuzes te maken voor jouw situatie en om je energierekening in de hand te houden.

Airco prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste airco installateur

Vergelijk prijzen

Deze tabel geeft een overzicht van het gemiddelde dagelijkse energieverbruik en de bijbehorende kosten per maand, uitgaande van een energieprijs van €0,34 per kWh.Dit is een h2Tekst

Huishoudgrootte 1-2 personen 3-4 personen 5+ personen
Gemiddeld verbruik per dag 10 kWh 20 kWh 30 kWh
Kosten per maand €102 €204 €306
Scroll naar rechts voor meer informatie

Deze tabel illustreert hoe het verbruik van een airco kan variëren met de seizoenen, waarbij de wintermaanden doorgaans het hoogste energieverbruik zien. Het biedt een duidelijk beeld van de fluctuaties in kosten die je kunt verwachten gedurende het jaar.

Seizoen Lente Zomer Herfst Winter
Gemiddeld verbruik 250 kWh 300 kWh 400 kWh 500 kWh
Kosten €85 €102 €136 €170
Scroll naar rechts voor meer informatie

Stel, je woont in een huishouden van 3-4 personen. Je gebruikt de airco als verwarming gedurende de koude maanden, gemiddeld zo’n 6 uur per dag. We nemen aan dat je airco ongeveer 3 kWh per uur verbruikt, wat een dagelijks verbruik van 18 kWh betekent.

  • Dagelijks verbruik: 18 kWh
  • Maandelijks verbruik (30 dagen): 18 kWh x 30 = 540 kWh
  • Kosten bij €0,34 per kWh: 540 kWh x €0,34 = €183,60

Dit voorbeeld toont dat, hoewel een airco een energiezuinige methode kan zijn, de kosten aanzienlijk kunnen zijn, afhankelijk van het energietarief en de gebruiksintensiteit. Het is essentieel om de airco efficiënt te gebruiken en te overwegen om deze te combineren met andere energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of betere isolatie om de algehele energiekosten te verlagen.

Het gebruik van een airco als verwarming heeft duidelijke voor- en nadelen, zoals je hebt kunnen lezen. Hier is een snelle samenvatting en wat advies over wanneer het gebruik van een airco als verwarming de beste keuze voor jou kan zijn.

Verwarmen met een airco kan een slimme keuze zijn als je op zoek bent naar een systeem dat zowel kan koelen als verwarmen. Het is energie-efficiënt en kan kosten besparen, vooral als je afhankelijkheid van gas wilt verminderen en overstapt op elektriciteit, wellicht ondersteund door zonnepanelen. Airco’s kunnen snel warmte bieden en zijn handig in gebruik, wat ze aantrekkelijk maakt voor het snel verwarmen van ruimtes.

Echter, de nadelen moeten niet onderschat worden. Airco’s zijn vooral effectief in specifieke ruimtes, en als je een groter gebied of meerdere kamers wilt verwarmen, kan het minder efficiënt zijn. Ook het geluid en de manier waarop de lucht wordt geblazen kan voor sommige mensen oncomfortabel zijn, vooral in rustige omgevingen.

Een airco als verwarming is perfect voor jou als:

  • Je een kleinere ruimte of specifieke ruimtes wilt verwarmen.
  • Je een oplossing zoekt die zowel kan verwarmen in de winter als koelen in de zomer.
  • Je bereid bent om te investeren in een systeem dat op lange termijn kostenbesparingen biedt door minder gasverbruik.
  • Je woont in een klimaat waar het niet extreem koud wordt, waardoor de airco efficiënt kan blijven werken.

Als je in een groter huis woont of meerdere ruimtes efficiënt wilt verwarmen, kan het zijn dat een airco alleen niet volstaat. Overweeg in dat geval een hybride systeem dat een airco combineert met een andere vorm van verwarming, of kijk naar alternatieven zoals een lucht-water warmtepomp voor een meer uniforme huisverwarming.

Airco prijzen vergelijken?

Vind eenvoudig de voordeligste installateur

Vergelijk prijzen
Wat kost een airco die ook kan verwarmen?

De kosten variëren, maar een airco die ook kan verwarmen kost gemiddeld tussen €1000 en €2500, inclusief installatie.

Wat verbruikt een airco om te verwarmen?

Een airco verbruikt gemiddeld 1 tot 3 kWh per uur, afhankelijk van het model en de grootte van de ruimte.

Waar moet je een airco plaatsen in de woonkamer om te verwarmen?

Plaats de airco zo hoog mogelijk en centraal in de woonkamer voor een optimale warmteverdeling.

Wat kost het om te verwarmen met een airco per uur?

De kosten liggen gemiddeld tussen €0,34 en €1,02 per uur, afhankelijk van het energieverbruik en de elektriciteitsprijs.

Hoe moet je verwarmen met een airco?

Stel de airco in op de verwarmingsmodus en selecteer de gewenste temperatuur, de airco zal warme lucht de ruimte in blazen.

Wat zijn de nadelen van verwarmen met een airco?

Nadelen zijn het geluid van de units, de minder comfortabele luchtstroom en een daling in efficiëntie bij zeer koude buitentemperaturen.

Welke stand moet je gebruiken om te verwarmen met een airco?

Gebruik de verwarmingsmodus op de airco en stel de gewenste temperatuur in.

Tot welke buitentemperatuur kun je verwarmen met een airco?

Moderne airco’s kunnen efficiënt verwarmen tot buitentemperaturen van -15°C tot -20°C.

Wat is goedkoper: verwarmen met een airco of met een traditionele verwarming?

erwarmen met een airco is vaak goedkoper dan traditionele verwarming, vooral bij milde buitentemperaturen en als de airco efficiënt gebruikt wordt.

Deze pagina delen

Reviews

Emma van Dijk Snel 3 offertes ontvangen voor een airco in onze slaapkamer en woonkamer. Top service!
10
S. J. Bakker Lekker overzichtelijk kunnen vergelijken. Wij hebben een split unit aangeschaft voor onze slaapkamer.
9
Liam de Groot Blij met de service van Offertematcher. Binnen 1 dag een match gemaakt en over 1 week wordt de airco in onze woonkamer geïnstalleerd.
8
Fleur Jansen Offertes ontvangen voor een Multi-split airco voor onze 2 slaapkamers. Fijne communicatie!
9
T. K. Meijer Airco offertes ontvangen, keuze gemaakt. Zo makkelijk kan het gaan.
10
Nora Visser Binnen 1 dag in contact met een bedrijf die voor een goede prijs een airco bij ons komt installeren. Erg blij met de gratis service van Offertematcher.
10
R. L. Zwarts Als bedrijf een aanvraag gedaan voor het koelen van onze kantoorruimte. Erg overzichtelijk en snel offertes ontvangen. Scheelt tijd en geld.
9
B. V. de Lange Goed geluisterd naar mijn wensen en om de hoek een partij gevonden die voor ons een airco plaatst.
8
Sofie Hoekstra Ik was op zoek naar een mobiele airco, maar nu toch gekozen voor een split unit. Bedrijf legde goed uit waarom dit een beter optie was.
7
C. P. Vos Goed airco bedrijven kunnen vergelijken door offertematcher. Top!
9

Vind de beste airco installateur voor jouw project.

Vergelijk prijzen
Offertes vergelijken
Geopend Vandaag 94 offertematches gemaakt
Klantreview score 4.8 | 274 reviews