Zonnepanelen vergelijken

  • 100% onafhankelijk
  • Gratis en vrijblijvend vergelijken
  • Inzicht in kosten en terugverdientijd
  • Gecertificeerde installateurs

Besparen met zonnepanelen?

Snel en eenvoudig prijzen voor zonnepanelen vergelijken? Vul ons formulier in, laat ons algoritme de top drie installateurs selecteren en kies vrijblijvend de voordeligste optie.

Vergelijk prijzen
Klantreview score 4.8 | 274 reviews
Zonnepanelen vergelijken
  • Verschillende soorten zonnepanelen: we bespreken de karakteristieken en voordelen van monokristallijne, polykristallijne, en dunne-film zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen rendement en esthetische waarde.
  • Terugleveringsmogelijkheden vergelijken: door verschillende panelen en hun teruglever efficiëntie te vergelijken, kun je uitrekenen hoeveel van de opgewekte energie je waarschijnlijk aan het net zult leveren en wat dit financieel betekent gezien de huidige salderingsregels.
  • Prijsvergelijking van zonnepanelen: het is belangrijk niet alleen naar de aankoopkosten te kijken, maar ook naar installatiekosten en de potentie voor energiebesparingen over de langere periode. Hierdoor krijg je inzicht in de werkelijke kosten over de levensduur van de zonnepanelen.
  • Opbrengst van zonnepanelen: analyseer hoeveel energie de panelen kunnen opwekken, wat cruciaal is om te bepalen of ze voldoen aan jouw energiebehoeften. Dit hangt af van factoren zoals de oriëntatie van je dak en lokale zonlicht condities.
  • Vergelijken van offertes: krijg een helder beeld van waar je op moet letten als het aankomt op zonnepanelen offertes. Denk bijvoorbeeld aan kosten, garantievoorwaarden, en de ondersteuning die zij bieden.
  • Aanbieders van zonnepanelen onder de loep: wij helpen je te ontdekken welke leveranciers betrouwbaar zijn en welke service je kunt verwachten, inclusief de nazorg en de klantenservice.
Vergelijk prijzen

Kijk eerst naar je jaarlijkse energieverbruik, dat je kunt vinden op je energierekening. Dit helpt je te bepalen hoeveel energie je idealiter wilt opwekken met je zonnepanelen. Hoe hoger je energieverbruik, des te meer vermogen je nodig zal hebben van je zonnepanelen om je rekeningen significant te verlagen.

Er zijn voornamelijk drie soorten zonnepanelen: monokristallijne, polykristallijne, en dunne film. Monokristallijne panelen bieden hoge efficiëntie en een strak uiterlijk, polykristallijne panelen zijn kostenefficiënt maar iets minder efficiënt, en dunne film panelen zijn flexibel en presteren goed in schaduwrijke omgevingen. Monokristallijne zonnepanelen zijn perfect voor kleinere daken door hun hogere efficiëntie, terwijl polykristallijne panelen een betere keuze kunnen zijn als budget een belangrijke overweging is.

Het piekvermogen, gemeten in Wattpiek (Wp), is cruciaal om te weten hoeveel stroom een paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Afhankelijk van je beschikbare dakoppervlakte en persoonlijke energiebehoefte, kies je panelen met een passend piekvermogen. Een ‘passend’ piekvermogen is een dat voldoet aan je dagelijkse energiebehoefte. Als de ruimte op je dak beperkt is, kies dan zonnepanelen met een hoger piekvermogen om maximale energie te halen uit de beschikbare ruimte.

De initiële aanschafprijs is belangrijk, maar kijk ook naar het rendement op de langere termijn. Panelen met een hoger rendement kunnen meer kosten in het begin, maar besparen meer op de energierekening over tijd. Hoewel duurdere panelen met een hoger rendement initieel meer kosten, kunnen ze op lange termijn voordeliger zijn door hogere energiebesparingen.

Een goede garantie reflecteert de kwaliteit van de zonnepanelen. Let op de duur van de fabrieksgarantie en de vermogensgarantie, die aangeven hoeveel energie de panelen blijven produceren over de jaren. Zoek naar een lange fabrieksgarantie en een sterke vermogensgarantie, wat kan wijzen op de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de panelen.

Neem contact op met verschillende leveranciers voor offertes. Vergelijk deze op basis van totale kosten, de kwalioteit, installatiekosten, en natuurlijk de geschatte leveringstijd. Zorg ervoor dat de offerte alle kosten omvat, zoals installatie en eventueel benodigde dakversterkingen, om verrassingen te voorkomen

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende types zonnepanelen, met hun voordelen en nadelen, om jou te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Soort Monokristallijne zonnepanelen Polykristallijne zonnepanelen Dunne film zonnepanelen Amorfe silicium panelen Glas-glas zonnepanelen
Voordelen Hoogste efficiëntie en vermogensoutput; esthetisch aantrekkelijk door egaal zwarte kleur. Goedkoper dan monokristallijne panelen; effectief voor grote installatie. Flexibel en geschikt voor diverse ondergronden; minder impact van schaduw. Zeer flexibel en licht; goed presterend bij lage lichtintensiteit. Langere levensduur en betere duurzaamheid; vaak hogere garanties beschikbaar.
Nadelen Duurder in aanschaf; presteren minder goed in minder zonrijke omgevingen. Lager rendement; minder esthetisch door blauwige, gevlekte uiterlijk. Laagste efficiëntie van alle typen zonnepanelen; minder duurzaam en snellere degradatie. Veel lager rendement vergeleken met kristallijne opties; groter oppervlak nodig voor gelijke output. Zwaarder wat kan resulteren in lastigere installatie; vaak duurder dan standaard opties.
Scroll naar rechts voor meer informatie

Deze tabel maakt een vergelijking tussen de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn op de markt. Afhankelijk van jouw locatie, de positie van je dak ten opzichte van de zon, en je budget kun je een type kiezen dat het best aan jouw wensen voldoet. Het is raadzaam om niet alleen de kosten, maar ook de lange termijn opbrengst en de fysieke eigenschappen van elk type paneel mee te wegen in je besluit.

Wanneer je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot terug aan het net. Dit proces wordt salderen genoemd, waarbij de teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die je verbruikt. Voor het deel dat je verbruikt, betaal je niets extra; het is alsof je je eigen stroom gebruikt.

Als je over een heel jaar meer stroom teruglevert dan je zelf verbruikt, dan komt de terugleververgoeding in beeld. Dit is een bedrag dat je ontvangt voor elk kWh dat je boven je eigen verbruik aan het net levert. De hoogte van deze vergoeding is lager dan de prijs die je betaalt voor de stroom die je verbruikt en varieert per energieleverancier. Hieronder staat een overzicht van de huidige terugleververgoedingen per leverancier voor 2024, exclusief btw, energiebelasting, en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Energieleverancier Budget Energie Clean Energy Coolblue Eneco Energiedirect Engie Essent Frank Energie Gewoon Energie Greenchoice Innova Energie Mega Energie OM | nieuwe energie Oxxio Pure Energie United Consumers Vandebron Vrijopnaam
Teruglevertarief (per opgewekte kWh) € 0,05 € 0,041 € 0,05 € 0,05 € 0,05 € 0,04 € 0,055 € 0,016 € 0,07 € 0,05 € 0,065 € 0,05 Verschilt per type contract € 0,05 Verschilt per type contract € 0,05 € 0,06 € 0,05
Scroll naar rechts voor meer informatie

Toelichting: Laatste update: 12 april 2024

Gebruik deze tabel om de terugleververgoedingen te vergelijken en bepaal welke leverancier jou het meeste voordeel biedt voor de energie die je niet direct verbruikt. Dit kan een doorslaggevende factor zijn in je keuze voor een bepaalde energieleverancier, vooral als je een hoge energieproductie verwacht van zonnepanelen.

Vergelijk prijzen

Om de beste zonnepanelen voor je huishouden te kiezen, is het belangrijk om de verwachte jaarlijkse energieopbrengst van verschillende paneelgroottes te vergelijken. De onderstaande tabel vergelijkt de jaarlijkse stroomopbrengst van verschillende zonnepanelen.

Wattpiek (Wp) per zonnepaneel 545 Wp 465 Wp 460 Wp 440 Wp 425 Wp 420 Wp 415 Wp 405 Wp 400 Wp 385 Wp 380 Wp 375 Wp 345 Wp
Geschatte jaarlijkse opbrengst per zonnepaneel (kWh) 600 kWh 515 kWh 510 kWh 485 kWh 470 kWh 465 kWh 460 kWh 448 kWh 442 kWh 426 kWh 420 kWh 415 kWh 382 kWh
Scroll naar rechts voor meer informatie

Bij het overwegen van zonnepanelen is het essentieel om prijzen en opties zorgvuldig te vergelijken om de beste keuze voor jouw specifieke situatie te maken. Een praktische en slimme aanpak begint met het helder krijgen van je jaarlijkse energieverbruik en het analyseren van de kenmerken van je dak, zoals de oriëntatie en het oppervlak. Deze gegevens helpen bij het bepalen van het benodigde piekvermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp), en het aantal panelen dat je nodig hebt om je energieverbruik effectief te dekken.

De kosten van zonnepanelen variëren significant afhankelijk van het type paneel—monokristallijne panelen zijn vaak duurder maar bieden een hoger rendement en een esthetisch voordeel met hun uniform zwarte kleur; polykristallijne panelen zijn goedkoper en functioneren beter bij indirect licht door hun diverse kristaloriëntatie. Bovendien moet je rekening houden met de kosten voor de omvormer, installatie, en eventuele aanpassingen aan je meterkast.

Een goede vergelijking gaat verder dan alleen de aanschafprijs. Kijk naar de totale kosten inclusief installatie en weeg deze tegen de verwachte jaarlijkse opbrengst in kWh, wat je helpt te begrijpen hoe snel je investering zich terugbetaalt. Bovendien is het verstandig om leveranciers te vergelijken op basis van garantievoorwaarden en de reputatie van hun merk, omdat deze factoren belangrijk zijn voor de lange termijn waarde en betrouwbaarheid van je installatie.

Aantal 4 zonnepanelen 5 zonnepanelen 6 zonnepanelen 7 zonnepanelen 8 zonnepanelen 9 zonnepanelen 10 zonnepanelen 12 zonnepanelen 14 zonnepanelen 16 zonnepanelen 18 zonnepanelen 20 zonnepanelen
Prijsindicatie inclusief installatie € 2.800 – € 3.600 € 3.100 – € 4.000 € 3.400 – € 4.400 € 3.700 – € 4.800 € 4.000 – € 5.200 € 4.300 – € 5.600 € 4.600 – € 6.000 € 5.200 – € 6.800 € 5.800 – € 7.600 € 6.400 – € 8.400 € 7.000 – € 9.200 € 7.600 – € 10.000
Scroll naar rechts voor meer informatie

Alles weten over de kosten? Bezoek de pagina kosten zonnepanelen.

Het kiezen van de juiste zonnepanelen aanbieder is net zo belangrijk als het selecteren van de juiste zonnepanelen. Hier volgt een stappenplan met belangrijke punten om op te letten bij het vergelijken van zonnepanelen aanbieders:

Onderzoek de ervaringen van eerdere klanten om een beeld te krijgen van de betrouwbaarheid en service kwaliteit van de aanbieder. Lees bijvoorbeeld de klantreviews op onafhankelijke websites zoals Trustpilot en controleer eventuele klachten of complimenten die zijn geregistreerd bij consumentenorganisaties.

Controleer welke soorten zonnepanelen en omvormers de aanbieder in zijn assortiment heeft. Kies bijvoorbeeld voor een aanbieder die een breed scala aan producten biedt, zodat je meer keuzevrijheid hebt om panelen te vinden die aan jouw specifieke behoeften voldoen.

Een goede garantie kan je bescherming bieden tegen toekomstige problemen. Zoek bijvoorbeeld naar aanbieders die langdurige product- en vermogensgaranties bieden, wat een indicatie kan zijn van de kwaliteit van hun producten.

Vergelijk de totale kosten, inclusief installatie en eventueel onderhoud. Vraag bijvoorbeeld of er financieringsmogelijkheden zijn, zoals leningen of leaseprogramma’s, die de initiële kosten kunnen spreiden over een langere periode.

De kwaliteit van de installatie heeft directe impact op de efficiëntie van je zonnepanelen systeem. Kies bijvoorbeeld voor aanbieders die gecertificeerde en ervaren installateurs in dienst hebben en die een duidelijk installatieproces aanbieden.

Een goede klantenservice is cruciaal voor wanneer je vragen of problemen hebt na de installatie. Zoek bijvoorbeeld naar aanbieders die gemakkelijk bereikbaar zijn en snelle ondersteuning bieden, zowel telefonisch als via andere communicatiekanalen.

Dit kan je een beter idee geven van de ervaring en deskundigheid van de aanbieder. Vraag de aanbieder bijvoorbeeld om case studies of voorbeelden van eerdere installaties, en neem indien mogelijk contact op met deze referenties. In sommige gevallen staan deze zelfs op de website van de aanbieder.

Vergelijk prijzen
Deze pagina delen

Reviews

Ella van der Molen Fijne contact momenten gehad met de installateur en dus goed gematcht. Wij zijn erg tevreden met onze zonnepanelen en de installatie is vlot verlopen.
9
S. O. Roelofs Snelle service en binnen 1 dag een offerte ontvangen. Over 2 weken worden de zonnepanelen geïnstalleerd.
9
Hugo van Leeuwen Erg blij met de mannen die de onze zonnepanelen hebben geplaatst!
10
N. H. ten Broeke Vlot gepland en snel geïnstalleerd! Nu hopen dat de zon gaat schijnen, na een minder zonnige start van deze zomer.
10
Mia van der Burg Blij met onze match en de installatie partij zit bij ons om de hoek. Over 1 week komen ze even langs om alles te bekijken voor de installatie van de zonnepanelen.
10
J. W. Leenders Communicatie en hulp van Offertematcher voor onze zonnepanelen was top! Binnen no time alles geregeld. Wel jammer dat wij 4 weken moeten wachten voor de montage van onze zonnepanelen.
8
Vince Schuurman Wat een toppers, de installatie ging niet vlekkeloos en er moest nog extra gegraven worden. Dit stond officieel niet in de offerte, maar de mannen hebben dit toch gratis gedaan. Bedankt!
9
K. D. Wessels Zeer professionele installateurs en alle afspraken nagekomen. Dus geen verassingen achteraf en de zonnepanelen naar behoren.
9
Lieke Bos Installatie partij helaas door fout in de planning 1x verplaatst, maar dit hebben ze helemaal goed gemaakt. Erg vriendelijk en behulpzaam. Denken echt met je mee!
7
R. E. van de Veluwe Er was een snelle match gemaakt! Goed geholpen bij registratie netbeheerder. Installateurs waren echte vakmensen.
10

Vind de beste zonnepanelen installateur voor jouw project.

Vergelijk prijzen
Offertes vergelijken
Geopend Vandaag 94 offertematches gemaakt
Klantreview score 4.8 | 274 reviews